Vochtproblemen in huis vinden vaak hun oorsprong in de kelder. Als deze constant nat is kunnen er schimmels ontstaan. Deze schimmels laten sporen los en trekken ongedierte aan, waardoor het vocht direct invloed kan hebben op je gezondheid. Veel vochtproblemen in de kelder worden opgelost door een kelderdichting uit te voeren. Er zijn verschillende oorzaken voor het vocht en er zijn een aantal methodes beschikbaar om deze te behandelen. Aan elke methode zijn bepaalde prijzen verbonden en wat deze prijzen zijn lees je hier.

De kosten

De prijs die je betaalt voor je kelderdichting is dus voornamelijk afhankelijk van het soort methode die moet worden toegepast. Daarnaast zullen de afmetingen van je kelder en het bedrijf dat je inhuurt ook invloed hebben. Het onderstaande overzicht geeft je een idee van waardoor een vochtige kelder kan worden veroorzaakt, de bijbehorende behandelmethode en de kosten waarmee je te maken kunt krijgen. De bedragen zijn allen inclusief materialen, arbeidsloon en btw.

 

Oorzaak vochtprobleem Kelderdichting methode Prijs per eenheid
Doorslaand vocht Bekuiping binnenzijde €15 – €20 per m2
Doorslaand vocht Bekuiping buitenzijde €40 – €60 per m2
Grote hoeveelheid vocht Drainage €3000 – €10.000
Optrekkend vocht Injecteren muren €80 – €120 per m

 

  • De goedkoopste optie: is er sprake van optrekkend vocht, dus grondwater dat door de muren als een spons wordt opgezogen, dan is het injecteren van de muren de beste en snelste methode die de minste overlast bezorgt. Er wordt een waterafstotende gel in je muren gespoten via een horizontale lijn. Deze zet vervolgens uit en vormt een ondoordringbare laag. De prijs per meter ligt hiervoor tussen de €80 en €120.
  • Gemiddelde prijzen: als er sprake is van doorslaand vocht, dus vocht dat via de muren naar binnen sijpelt, dan kan dit worden opgelost door een bekuiping. Je muren en vloer worden aan de binnenkant behandeld met een waterdichte verf, cement of hars. Bekuiping aan de buitenzijde wordt alleen tijdens het bouwen van de woning toegepast. Voor het bekuipen van een kelder in een bestaande woning betaal je gemiddeld €15 tot €20 per vierkante meter.
  • De duurste optie: staat jouw kelder eigenlijk altijd blank en zijn er geen structurele problemen te vinden in je muren en vloer, dan is er sprake van een te hoge druk van het grondwater buiten. Dit hardnekkige probleem kan alleen worden opgelost door een drainage aan te laten leggen. Het water uit je muren en vloer wordt dan via een buizensysteem en pomp afgevoerd. Hiervoor betaal je duizenden euro’s maar dit levert wel de meest permanente oplossing voor een serieus probleem.

 

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs voor het dichten van je kelder is opgebouwd is afhankelijk van de methode die wordt gebruikt. Het injecteren van de muren kan vrij snel worden gedaan en is niet erg arbeidsintensief, wat betekent dat het grootste gedeelte van de prijs naar materiaalkosten zal gaan. Laat je echter een bekuiping uitvoeren, dan zal het merendeel van je geld het arbeidsloon betrekken. Bij het plaatsen van een drainage zijn deze twee uitgaven min of meer evenredig verdeeld. Als je weet hoe de prijs voor jouw kelderdichting is opgebouwd, kun je bepalen waar je het beste geld kunt besparen. Is het arbeidsloon de grootste bijdrager, dan is het een idee om te kijken of je de klus zelf uit kunt voeren. Gaat het grootste gedeelte van je geld naar de materialen, dan is het verstandig tijd te besteden aan het vinden van de beste deal op de markt.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je kelderdichting kom je voor een aantal keuzes te staan waarmee je de prijs zal beïnvloeden. Door deze slim te maken kun je dus flink op de kosten besparen.

  • Zelf doen of uitbesteden: het is mogelijk om je kelderdichting zelf te doen en hiermee kun je aardig wat geld besparen. Je kunt de muren en of vloeren verven met een waterafstotende verf of behandelen met wax of beton. Ook kun je zelf een simpele drainage aanleggen, mocht je voldoende doe-het-zelf ervaring hebben. Het injecteren van de muren moet door een professional gebeuren. Is jouw vochtprobleem hardnekkig, dan is het in de meeste gevallen beter om hier een specialist naar te laten kijken en het probleem voorgoed te verhelpen.
  • Het bedrijf: er zijn goedkopere en duurdere vochtbestrijdingsbedrijven op de markt. Het is altijd verstandig om een goede vergelijking te maken van de prijzen die je betaalt en de diensten die je daarvoor terugkrijgt. Zo kun je de beste deal vinden en weet je zeker dat je de service ontvangt waar je recht op hebt.

 

Interessante bespaartips

De volgende tips kun je toepassen om nog meer op de kosten voor je kelderdichting te besparen.

  • Vraag de buren: als jij problemen met vocht hebt is de kans groot dat je buren dit ook ervaren. Door jullie klus samen aan te bieden kan een vochtbestrijdingsbedrijf efficiënter werken en de prijs naar beneden halen.
  • Plaatselijke mankracht: vooral als jouw klus meerdere dagen in beslag neemt kunnen de voorrijkosten snel oplopen. Door je specialist plaatselijk te zoeken kun je deze kosten vermijden of in ieder geval minimaliseren.

 

Vergelijk offertes

Begin nu met het oplossen van jouw vochtprobleem in je kelder en gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool. Je zal snel offertes toegestuurd krijgen van plaatselijke bedrijven die jouw kelder voorgoed droog en veilig kunnen maken.