Als jij last hebt van vocht in je kelder, dan is het verstandig hier tijdig wat aan te doen. Vocht kan schimmels veroorzaken die niet alleen je woning aantasten, maar ook invloed hebben op je gezondheid. Daarnaast kan vocht dat het woongedeelte intrekt je vloeren en muren beschadigen en trekt het een aantal verschillende nare soorten ongedierte aan. De oorzaak van vochtproblemen ligt vaak bij het grondwater en deze krijgt via de kelder de kans om de woning binnen te komen. Door middel van een kelderdichting kunnen deze problemen dus worden verholpen. Je kunt dit door een specialist laten uitvoeren, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om de werkzaamheden zelf op je te nemen.

De drie oorzaken van een natte kelder

Over het algemeen zijn er drie redenen waarom je te maken hebt met water in je kelder. Er kan sprake zijn van optrekkend vocht of doorslaand vocht. Grote en permanente problemen zijn vaak te wijten aan een te hoge druk van het grondwater en heeft als gevolg dat je kelder eigenlijk altijd blank staat. Elke oorzaak heeft een andere oplossing nodig en deze bepaalt of je dit zelf kunt uitvoeren of dat je beter een specialist inschakelt.

  • Doorslaand vocht: is er sprake van doorslaand vocht of sijpelvocht dan komt dit via de muren naar binnen. Dit type vochtprobleem wordt vaak opgelost met een bekuiping, wat betekent dat zowel de muren als de vloer waterdicht worden gemaakt met een cement. Je kelder vormt dan als het ware een waterdichte ‘kuip’ en zal dus automatisch droog blijven.
  • Optrekkend vocht: als optrekkend vocht de oorzaak is van jouw problemen, dan zuigen je muren het grondwater als een spons op. Als dit vocht geen uitweg kan vinden zijn je muren constant nat en kan het water je woongedeelte in trekken. De meest toegepaste oplossing voor dit type vochtprobleem is een injectie van de muren met een waterafstotende gel.
  • Grote vochtproblemen: als de problemen met doorslaand vocht te groot zijn dan zal een bekuiping niet voldoende zijn. Het is dan noodzakelijk een drainage aan te leggen waarmee het water via een buizensysteem en pomp wordt afgevoerd. Het is mogelijk de muren, de vloer en de rand tussen de muren en de vloer op deze manier te draineren.

 

Wat kun je zelf?

Is er bij jou sprake van doorslaand vocht en zijn deze problemen niet te hardnekkig, dan zijn er twee manieren waarop je zelf kunt proberen je kelder waterdicht te maken. Deze methoden zijn uitermate geschikt als je bijvoorbeeld een toename aan vocht ziet als het heeft geregend. De ervaren doe-het-zelvers kunnen overwegen een drainage zelf aan te leggen.

  • Het dichten van de naden: vocht kan op verschillende manieren je kelder inkomen en dit is vaak via de kimnaden. Deze naden bevinden zich tussen de vloer, de muren en het plafond en kunnen ontstaan als temperatuurverschillen de materialen doen krimpen. Soms kun je het probleem simpelweg oplossen door deze naden te dichten met een middel dat je in elke doe-het-zelf zaak kunt vinden. Andere manieren waarop het water binnen kan komen is via doorvoergaten van leidingen of dilatievoegen. Vergeet deze dus niet ook te controleren.
  • De muren en vloer waterdicht maken: als het dichten van de naden alleen niet een oplossing biedt, dan kan het zijn dat naar verloop van tijd in je vloer of muren scheurtjes zijn ontstaan. Dat betekent dat ze niet meer waterdicht zijn. Je kunt zelf een bekuiping uitvoeren door je muren te behandelen met een vochtwerende verf, epoxyhars of een waterdicht beton. Het is belangrijk dat je dan de vloer ook niet vergeet. De meeste bekende bouwmarkten kunnen je voorzien van de juiste middelen.
  • Een drainage: ben je een zeer ervaren doe-het-zelver, dan kun je overwegen zelf een drainagesysteem te plaatsen. Dit wordt gedaan in de grond, in de muren en/of in de rand tussen die twee. Het water wordt via een buizensysteem en pomp naar het riool of de waterput geleid waar het veilig kan worden afgevoerd. Aangezien dit een oplossing is voor hardnekkige waterproblemen is het wel verstandig dat je zeker bent deze klus succesvol uit te kunnen voeren.

 

Wat kun je niet zelf?

Het laten aanbrengen van een waterafstotende gel in de muren is niet alleen een specialistische klus. Het betekent ook dat je zal moeten werken met een chemische stof en dit is iets dat alleen gecertificeerde vakmensen mogen doen. Heb je last van optrekkend vocht en wil je dit bestrijden door je muren te injecteren? Dan kun je dit dus het beste overlaten aan een professioneel bedrijf.

De kelder dichten; zelf doen of uitbesteden?

Over het algemeen wordt aangeraden om het dichten van je kelder uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Toch kun je met middelen uit een doe-het-zelf zaak erg ver komen. Voordat je zelf aan de klus begint doe je er verstandig aan jezelf de volgende punten af te vragen.

  • Wat is de aard van het probleem: heb je problemen met doorslaand vocht of optrekkend vocht en wat is de staat van je muren en vloer? Doorslaand vocht is zelf aardig tegen te gaan door je keldermuren en vloer waterdicht te maken. Zijn deze echter in slechte staat en laten ze daarom water door, dan is het misschien beter deze professioneel te laten renoveren zodat ze er weer tientallen jaren tegen kunnen.
  • Hoe ernstig is het probleem: als jouw vochtprobleem alleen voorkomt als het regent, dan kun je eerst proberen zelf een oplossing te vinden. Het probleem is dan niet ernstig genoeg om direct schade aan te kunnen richten. Als je kelder echter constant nat is en er een laag water staat, dan is het allicht verstandiger om dit direct aan te laten pakken door een professioneel bedrijf. Op die manier weet je zeker dat het vocht niet terug zal komen. En is dit wel het geval, dan kun je altijd gebruik maken van een garantieregeling.

 

Vergelijk offertes

Vraag een aantal offertes op bij professionele bedrijven door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool.