Water in de kelder; helaas komt dit in Nederland en delen van België maar al te vaak voor. Hoog grondwater in combinatie met een ligging op of onder het zeeniveau kan als gevolg hebben dat vocht onze Hollandse kelders binnen sijpelt. In de ergste gevallen staan deze dan altijd blank en dit is slecht voor jou en je woning. Vocht in bestaande woningen wordt vaak door middel van een kelderdichting opgelost. Aangezien de kelder zich vaak onder de grond bevindt is het vanzelfsprekend (en eigenlijk ook noodzakelijk) dat dit via de binnenkant van de kelder gebeurt. Het is mogelijk hier een specialist voor in te huren, maar als jouw vochtprobleem niet al te groot is, kun je het ook zelf proberen op te lossen. Hier lees je over hoe je dit kunt doen, wat de kosten zijn en uiteraard ook wat je hierop bespaart.

Drie methoden

Over het algemeen worden er drie methoden gebruikt om vocht in de kelder op te lossen. Is er sprake van optrekkend vocht, dan kun je je muren laten injecteren met een vochtwerende gel dat een ondoordringbare barrière zal vormen tussen het grondwater en de rest van je woning. Sijpelt het vocht via de muren naar binnen, dan is er sprake van doorslaand vocht en dit wordt of met een bekuiping of met een drainage opgelost. Bij zeer ernstige problemen wordt meestal een drainage voorgesteld en wordt het water via buizen en een pomp afgevoerd. Is het probleem niet al te groot, dan worden de muren en de vloer behandeld met een vochtwerende hars, pleister of verf. Dit wordt ook wel een bekuiping genoemd. Of je deze klus zelf kunt doen hangt af van het type vochtprobleem dat je hebt en je kluservaring.

Zelf je kelder via de binnenkant dichten

Er zijn vier manieren waarop je je kelder vanuit de binnenkant kunt dichten. Sommige hiervan zijn gemakkelijk zelf te doen en voor anderen heb je aardig wat kluservaring nodig. Hier vind je een kort overzicht met de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.

  • De naden dichten: in sommige gevallen ligt een beschadigde of oude muur aan de vochtproblemen ten grondslag. Ook kan het zijn dat de naden niet meer afgedicht zijn omdat het materiaal is gekrompen door temperatuurverschillen. Hoe dan ook, er zitten gaten of scheuren in de muren en de vloer en water kan dus vrij gemakkelijk naar binnen komen. Je kunt bij de meeste grote bouwzaken middelen vinden waarmee je deze naden en gaten kunt dichten. In het geval van een oude muur is het dan wel tijd om aan een muurrenovatie te gaan denken.
  • De muren en vloer volledig waterdicht maken: het kan ook zijn dat het vocht je muren is ingetrokken. Deze werken namelijk als een spons en raken ze verzadigd dan sijpelt dit naar binnen. In dat geval is een bekuiping een beter idee. Je behandelt je muren en vloer dan met een waterdichte specie, hars of verf waardoor je een compleet waterafstotende kuip creëert. Houd er wel rekening mee dat deze methode bij ernstige vochtproblemen niet voldoende zal zijn.
  • Voor de ervaren doe-het-zelver: ben je een ervaren klusser en heb je kennis van elektriciteit en sanitair, dan kan je zelf een drainage plaatsen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar kan wel een flinke besparing opleveren. Bij hardnekkige vochtproblemen is dit vaak de enige oplossing.
  • Zelf de muren injecteren: het injecteren van de muren wordt vaak door een specialist uitgevoerd. De besparing die je maakt is niet erg groot en je moet werken met een chemische stof. Daarnaast heb je ook allerlei extra materialen en machines nodig die je misschien niet standaard in huis hebt.

 

De kosten en de besparingen

Eigenlijk hangt het dus van je doe-het-zelf ervaring af of je de kelderdichting zelf wilt oppakken of dat je hier liever een bedrijf voor inschakelt. Daarnaast zijn kelders vaak lastig te bereiken, muf en klein en misschien heb je wel helemaal geen zin om dit zelf te doen. De tabel die volgt geeft je een indicatie van de prijzen waarmee je te maken krijgt, inclusief btw, in verschillende gevallen.

 

Kelderdichting methode Prijs specialist Prijs zelf doen Besparing
Bekuiping binnenzijde €15 – €20 per m2 €5 – €10 per m2 €10 per m2 (ca. 50%)
Drainage €3000 – €10.000 €1500 – €5000 €1500 – €5000 (ca. 50%)
Injecteren muren €80 – €120 per m €64 – €104 per m €16 per m (ca. 20%)

 

Zelf doen of laten doen?

Vanuit een enkel financieel oogpunt is het dus zeker de moeite waard om zelf je kelder te bekuipen of een drainage aan te leggen. Een besparing van 50 procent is niet gering. Houd er wel rekening mee dat hier gereedschap, kleding, veiligheidsmiddelen en machines die je misschien moet aanschaffen nog niet bij zijn betrokken. Moet je daar nog in investeren dan zal de besparing naar beneden gaan. Het injecteren van de muren levert een veel kleinere besparing op en dit is ook exact de reden waarom de meeste mensen deze klus liever uitbesteden. Een andere reden waarom kelderdichtingen via de binnenzijde meestal worden uitbesteed is omdat het belangrijk is dat het goed en professioneel wordt aangepakt. Daarnaast kun je dan altijd gebruik maken van de garantieregeling als er naderhand toch nog problemen ontstaan.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel je bij een plaatselijke specialist zou moeten betalen als deze jouw kelder gaat dichten? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel offertes van betrouwbare bedrijven in jouw omgeving. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing maken en besluiten de klus uit te besteden of zelf op te pakken.