In Nederland en België bevinden een groot aantal huizen zich rondom of onder het zeeniveau. Om die reden is het belangrijk dat we onze woningen beschermen tegen vocht. Vocht in de kelder komt helaas maar al te vaak voor en dit herken je door natte muren en plassen op de grond. Dit water veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid onder je huis, wat schade kan aanrichten aan je constructie en je woning in kan trekken. Het is dus belangrijk dat je hier snel wat aan doet en een kelderdichting is vaak de beste oplossing. Er zijn verschillende methoden voor verschillende soorten vochtproblemen en een aannemer kan je hierover adviseren. Maar waarom is vocht zo slecht en hoe vind je de beste aannemer om dit voorgoed voor jou op te lossen?

De gevaren van vocht

Vocht in huis, zowel in de kelder als in het woongedeelte, is ongezond. Dit geldt voor jou en de andere inwonenden, maar ook voor je woning. Allereerst zal vocht dat niet kan worden afgevoerd schimmels veroorzaken en soms zelfs zwammen. Deze laten sporen los waardoor je last kunt krijgen van problemen met de ademhaling, hoofdpijn en misselijkheid. Mensen met astma of problemen met de gewrichten zullen dit als erger ervaren. Vocht trekt ook ongedierte aan zoals muizen en ratten, zilvervisjes, pissebedden en kakkerlakken. Krijgt het vocht de mogelijkheid de muren en constructie in te trekken dan kan het daar onherstelbare schade aanrichten en dit kan zelfs resulteren in het onveilig verklaren van een woning. Genoeg redenen dus om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Drie methoden

Over het algemeen zal een aannemer je drie verschillende methoden aanbieden waarmee het vochtprobleem in je kelder kan worden opgelost. De methode die wordt gebruikt is afhankelijk van waar het vocht vandaan komt. De aannemer kan dit direct zien en beoordelen. Over het algemeen kun je de volgende drie oplossingen verwachten.

  • Bekuiping: als er sprake is van doorslaand vocht, dus vocht dat door de muren van je kelder naar binnen sijpelt, dan is een bekuiping de beste oplossing. Je muren en vloeren worden dan volledig waterdicht gemaakt door ze te bedekken met een waterafstotende verf, beton of hars. Dit kan in bestaande woningen alleen aan de binnenkant gedaan worden, maar ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen dan kun je dit ook aan de buitenkant laten aanbrengen. Is het vochtprobleem te ernstig, dan zal een bekuiping alleen niet voldoende zijn.
  • Drainage: is er sprake van te veel vocht, dan is een drainage noodzakelijk. Dit is als je kelder regelmatig blank staat door een te hoge druk in het grondwater. Via een buizensysteem en een pomp wordt het water uit je muren en vloer afgevoerd. Deze methode is zeer effectief bij het bestrijden van vocht in de kelder.
  • Injectie van de muren: bij optrekkend vocht, dus grondwater dat door de muren wordt opgezogen, is een injectie de beste oplossing. Er worden dan horizontaal een aantal gaten in je muur geboord en deze worden geïnjecteerd met een waterafstotende gel. Deze gel zet vervolgens uit waardoor het een barrière vormt tussen het grondwater en de rest van de muur. Deze methode is snel, effectief en geeft weinig overlast, maar ook enkel en alleen in het geval van optrekkend vocht doeltreffend.

 

Wel of geen aannemer voor je kelderdichting?

Het is mogelijk je kelderdichting zelf uit te voeren. Er zijn in doe-het-zelf zaken speciale verven, pleisters en harsen te krijgen waarmee je je muren en vloeren kunt behandelen. Een drainage aanleggen is al aardig wat ingewikkelder en is alleen weggelegd voor echt handige en ervaren klussers. Ook het injecteren van de muren wordt vaak aan een specialist overgelaten. Dat komt doordat de bezuinigingen niet erg groot zijn en de gel die je inspuit chemisch is. Je hebt dus speciaal gereedschap, bepaalde machines, kennis en bescherming nodig voordat je hier veilig aan kunt beginnen.

Een goede aannemer vinden

De meeste mensen kiezen ervoor om toch een aannemer in te schakelen voor hun kelderdichting. Het is belangrijk dat je een goede aannemer vindt die jouw probleem professioneel, vakkundig en doeltreffend op kan lossen. Hierbij kun je het volgende stappenplan kun je gebruiken.

  1. Maak een selectie: uiteraard zijn er een aantal bedrijven die deze klus voor je kunnen doen. Het is niet nodig om deze allemaal te benaderen. De eerste stap die je neemt is online te kijken naar welke bedrijven in jouw omgeving actief zijn, professioneel overkomen en waar je een goed gevoel aan overhoudt. Maak een lijst van 6 potentiele kandidaten.
  2. Vraag offertes op: deze 6 bedrijven benader je voor een offerte. Zorg ervoor dat je duidelijk en precies aangeeft wat jouw klus inhoudt zodat de offerte het beste de echte werkzaamheden kan reflecteren. Heb je alle offertes ontvangen, dan ga je naar stap 3.
  3. Bepaal je aandachtspunten: neem 5 minuten om je af te vragen wat jij van je aannemer verlangt. Is dit bijvoorbeeld een goede prijs, een nette afhandeling, een snelle service of een vakkundig afgeronde klus?
  4. Maak een vergelijking: de offertes vergelijk je op punten die voor jou van belang zijn. Dit kan zijn de prijs, maar het is altijd verstandig hier ook bij te nemen wat je ervoor terugkrijgt. De kwaliteit, de service, het vakmanschap, de nazorg en garantieregeling zijn allemaal punten die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste aannemer.
  5. Aannemer gevonden: het bedrijf dat het beste scoort in je marktonderzoek is vervolgens de winnaar. Deze zal je voor de beste prijs het beste algehele pakket aan kunnen bieden. Het is nu tijd om je kelderdichting in te gaan plannen.

 

Vergelijk offertes

Onze vergelijkingstool kan je helpen bij het vinden van jouw aannemer. Vul de benodigde velden in en ontvang snel en vrijblijvend een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving.