Kelders in ons land staan erom bekend moeilijk om te kunnen gaan met vocht. Dit is ook niet verwonderlijk. De ruimte bevindt zich vaak onder de grond en in Nederland leven veel mensen onder het zeeniveau. De druk van het grondwater is daarom groot en dit kan leiden tot ondergelopen kelders, plassen op de vloer of natte muren. In het ergste geval krijgt dit vocht geen uitweg en trekt het omhoog het woongedeelte in. Daarnaast zal de luchtvochtigheid in de kelder dusdanig hoog zijn dat dit de ruimtes erboven ook beïnvloedt. Een overschot aan vocht in huis is slecht en een van de manieren om dit te bestrijden is door je kelder waterdicht te maken met epoxy.

Wat is epoxy?

Epoxy is een kunsthars dat veel gebruikt wordt voor vloeren. Het is erg sterk, volledig waterafstotend en ook bestand tegen chemische middelen en zuren. Een vloer van epoxyhars kan hogedruk van bijvoorbeeld auto’s en machines uitstekend weerstaan. Je ziet het dan ook veel terug in parkeergarages en fabrieken. Epoxy is echter ook voor de consument beschikbaar en één van de doeleinden ervan is het dichten van de kelder.

Epoxy als kelderdichting

De meeste grote doe-het-zelf zaken verkopen epoxy speciaal voor kelders met vochtproblemen. Deze kunsthars is aan te brengen over cement en baksteen en het resultaat is een volledig waterdichte vloer of muur. Omdat het sterk is kan het de druk van het grondwater prima weerstaan en het hecht zich diep in de ondergrond zodat het ook erg lang blijft zitten. De meeste epoxy is nadat het is opgedroogd volledig overschilderbaar wat betekent dat je de kelder naderhand precies zo kunt afwerken als je wilt.

De voor- en nadelen van epoxy

Het gebruik van epoxyhars in je kelder heeft vele voordelen. Toch is het niet onverstandig om ook de nadelen te bekijken. Hier vind je deze in een handig overzicht.

  • Gemakkelijk zelf aan te brengen
  • Overschilderbaar
  • Sterk en duurzaam
  • Vrij goedkoop; €5 – €10 per m2
  • Ook aan te brengen op de vloer

 

  • Niet geschikt voor alle soorten vochtproblemen
  • Niet geschikt voor alle soorten ondergrond

 

Wanneer kun je epoxy gebruiken?

Kelderdichtingen die worden uitgevoerd met epoxyhars worden ook wel bekuipingen genoemd. Je maakt van je kelder in principe een volledig waterdichte kuip waardoor deze niet meer zal overstromen. Dit bespaart je de moeite om te zoeken naar alle gaten en scheuren waar het water normaal naar binnen komt. Het is speciaal geschikt voor het oplossen van problemen met doorslaand vocht. Dit is vocht dat van buiten naar binnen sijpelt. Er zijn twee situaties waarin epoxy niet geschikt is.

  • Opstijgend vocht: opstijgend vocht is vocht dat door de muren wordt opgezogen. Dit komt dan ook altijd van onderen en kruipt omhoog naarmate de muur verzadigd raakt. Om dit tegen te gaan is een goede ventilatie belangrijk, zodat het vocht kan worden opgenomen door de lucht en niet verder optrekt het woongedeelte in. Omdat door je kelder te bekuipen de ventilatie juist ernstig verslechtert zal dit je probleem met opstijgend vocht juist verergeren. Het kan dan alleen nog maar omhoog. Voor opstijgend vocht wordt vaak een injectie van de muren voorgesteld, in plaats van een bekuiping.
  • Ernstige vochtproblemen: zijn jouw problemen met doorslaand vocht te groot, dan zal epoxyhars om dezelfde redenen de situatie juist verslechteren. Staat jouw kelder altijd blank, dan is er sprake van een te grote druk op het grondwater. Door een bekuiping te plaatsen kan dit dan nergens anders naartoe dan omhoog je woongedeelte in en dat is uiteraard niet de bedoeling. Het is in die gevallen veel beter om een waterdrainage te (laten) plaatsen en het water via een buizensysteem en een pomp te laten afvoeren.

 

Los vochtproblemen direct op

Het is belangrijk om snel korte metten te maken met vocht in huis en epoxyhars is hier een uitstekend middel voor. Vocht dat te lang kan blijven zitten kan ernstige schade aanrichten aan je woning. Je behang en verf kan afbladeren en je muren zullen er onverzorgd en lelijk uitzien. Trekt het je houten constructie in, dan kan deze gaan rotten en zijn kracht verliezen. Blijft het te lang op een plaats in de muren, dan kunnen deze gaan schimmelen of kunnen er zelfs zwammen ontstaan. Deze beschadigen niet alleen je muren, maar de sporen die ze loslaten hebben direct invloed op hoe je je voelt. Ademhalingsproblemen, misselijkheid en hoofdpijn kunnen een gevolg zijn van vocht in huis. Ook mensen met astma, allergieën, artritis en reuma zullen meer last en pijn hebben. Als laatste trekt het vocht allerlei soorten ongedierte aan, zoals zilvervisjes, kakkerlakken, muizen, ratten en pissebedden. Huizen met vochtproblemen zullen veel minder gemakkelijk te verkopen zijn en kunnen hierdoor sterk in prijs dalen. Zaak dus om snel wat aan je vochtprobleem te doen, voordat het te laat is.

Vergelijk offertes

Wil je graag een overzicht van de prijzen die je zou moeten betalen voor het oplossen van jouw vochtprobleem? Vraag dan nu via onze vergelijkingstool een aantal offertes op bij betrouwbare regionale bedrijven die je snel en professioneel kunnen helpen.